Zelfstandige of vennootschap? Voor- & nadelen
De meeste ondernemers starten als zelfstandige: de boekhouding is eenvoudiger, maar de belastingen stijgen snel vanaf een bepaald inkomen. De besloten vennootschap (bv) is dan interessanter.
- Een vennootschap vraagt wel een gedetailleerde boekhouding met een verplichte jaarrekening, maar de winst wordt lager belast. Bovendien zijn er veel meer mogelijkheden voor optimalisaties.
- Een vennootschap is ook handiger als u met meerdere zaakvoerders bent, of om uw privé en zakelijk vermogen te scheiden. Ook het overlaten van een vennootschap is makkelijker, bijvoorbeeld op het einde van uw loopbaan. De gedetailleerde boekhouding geeft een overnemer immers een duidelijk beeld van de onderneming doorheen de jaren.
Is het voor u interessant om over te schakelen? Dat kunnen we perfect berekenen. Meer nog: u krijgt van ons 'n bericht als we merken dat u beter van zelfstandige naar een vennootschap over gaat. Hieronder de 2 grote verschillen tussen beide statuten.
1. Vennootschapsbelasting
De vennootschapsbelasting is met 20% of 25% heel wat lager dan de hoogste schijf van de personenbelasting (50%) waar u als zelfstandige aan belast wordt als uw onderneming een mooie winst kan voorleggen.
De belastingaangifte voor vennootschappen biedt ons bovendien veel meer ruimte voor fiscale en parafiscale optimalisaties, die in de personenbelasting niet mogelijk zijn.
2. Jaarrekening
Het andere verschil met de zelfstandige, is dat we voor uw vennootschap de jaarrekening moeten "neerleggen" bij de Nationale Bank.
De cijfers zijn daar op te vragen door banken of leveranciers en dus in zekere zin openbaar. Veel mensen schrikken daarvan, maar eigenlijk is het een goede zaak: de jaarrekening bewijst hoe gezond uw onderneming is, wat de aanvraag van kredieten vergemakkelijkt of ervoor zorgt dat u goede betalingscondities krijgt.
Advies nodig? Een berekening welke ondernemingsvorm voor u interessanter is?
Neem contact op