3. Sociale bijdragen
Hierboven hebben we al de BTW en de belastingen vernoemd, de zelfstandige betaalt daarnaast ook sociale bijdragen. Daardoor krijgt u als ondernemer bijvoorbeeld een uitkering bij langdurige ziekte, verlof bij de geboorte van een spruit, of zoals nog niet zo lang geleden: steun tijdens de coronapandemie als u uw zaak moet sluiten.
Ook hier waken we erover dat de bijdragen optimaal afgestemd zijn op uw inkomsten, zodat u niet te veel betaalt. De bijdragen volgen uw inkomen immers met vertraging. Als bij de tussentijdse telling blijkt dat u een goed jaar tegemoet gaat, is ons advies om de sociale bijdragen meteen al te verhogen.
De extra som is toch verschuldigd, maar door ze meteen te betalen, is uw belastbaar inkomen lager en betaalt u dus minder inkomstenbelasting.
Een heldere uitleg over de sociale bijdragen vindt u hier.
4. Tussentijdse telling
Niet verplicht - maar wij vinden dit een cruciaal kompas voor uw onderneming. Na het derde kwartaal extrapoleren we uw cijfers en krijgt u een overzicht hoe het hele jaar zou zijn als inkomsten en uitgaven zich op dezelfde manier doorzetten.
Blijkt het een goed jaar te worden, kunt u nog investeren en belastingen vermijden door de sociale bijdragen meteen te corrigeren. Anders gebeurt dat met vertraging, waardoor u meer belastingen betaalt dan nodig. Ook een hogere voorafbetaling is dan interessant, zo vermijdt u een belastingvermeerdering.
Is het jaar daarentegen wat minder dan verwacht, vermijdt u juist een te hoge voorafbetaling en kan u eventueel nog bijsturen, een investering uitstellen of nagaan wat er mis is. Bent u klanten vergeten te factureren of is er een andere oorzaak?
Zonder de tussentijdse cijfers, zou u pas een half jaar later op de hoogte zijn van het mindere boekjaar.